Ympat honung

Som jag beskrivit i tidigare inlägg är nyslungad honung alltid flytande men kommer att övergå till fast form. För att honungen ska få en len konsistens när den kristalliserats kan jag antingen röra honungen tills den börjar sätta sig eller tillsätta ymp innan tappning på burk. Det gör jag för att det inte ska bildas stora sockerkristaller som kan göra honungen stenhård och grynig i konsistensen.

En ymp startar processen fortare och “smittar” den nyslungade honungen med samma konsistens och det innebär att jag tar en liten del redan fast honung med en konsistens jag gillar och blandar med en liten del av den nyslungade honungen som sedan får stå i kylskåp och rörs tills den blir seg som klister, tar 2-3 dgr. Sen tar jag den lilla satsen och blandar med resterande nyslungade honungen och tappar direkt på burk. Därefter får burkarna stå svalt tills den har kristalliserats som kan ta några veckor.
Ympen påbörjade jag förra helgen och den blev klar tidigare i veckan.
Men jag hade ingen passande maskin till vispen
150125 083
Ympen, en sista rörning med elvispen
150125 069
En slagborr köpt och under kvällen blandades ympen i kärlet med slungad honung
150125 074
Känns som det går troll i biodlingen, efter att rört runt tills jag nästan var nöjd så började slagborren lukta bränt, körde på lite till och då började det rycka lite oroväckande ur maskinen. Fick ta vispen och använda handkraft på sluttampen.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.