Ymp -EKOBI-metoden

Jag har skrivit om det tidigare. Nyslungad honung är alltid flytande men kommer att övergå till fast form.

För att honungen ska få en len konsistens när den kristalliserats kan jag antingen röra honungen tills den börjar sätta sig eller tillsätta ymp innan tappning på burk. Det gör jag för att det inte ska bildas stora sockerkristaller som kan göra honungen stenhård och grynig i konsistensen. Man får en större kontroll på slutresultatet.
 
Ymp
En ymp startar processen fortare och “smittar” den nyslungade honungen med samma konsistens. Det innebär att jag tar en liten del redan fast honung med en konsistens jag gillar och blandar med en liten del av den nyslungade honungen. Blandningen får stå i kylskåp och rörs morgon och kväll tills den blir seg som klister, tar 2-3 dagar beroende på honung. Sen tar jag den lilla ympsatsen och blandar i den nyslungade honungen och tappar direkt på burk. Därefter får burkarna stå svalt tills den har kristalliserats som kan ta några veckor.
EKOBI-metoden

EKOBI-metoden, man använder en “levande ymp”. Jag använder tidigare års skördad honung från bigården. Utgå ifrån 3% och 10% utav mängden nyslungad honung som ska ympas. I år ska jag ympa 68 kg nyslungad honung och receptet blir då enligt nedan.

1. Ta 3% utav den nyslungade honungen (68 x 0,03= 2,04 kg)
2. Tillsätt 10% (av resultatet i punkt 1) utav redan kristalliserad honung (2,04 x 0,1= 0,204 kg)
3. Blanda ihop och förvara ympen i kylskåp, rör runt ympen 2 ggr dagligen tills den känns fast och krämig. 2-3dgr ibland nån dag till om vattenhalten är hög. (Vattenhalten i min honung låg på 17,2%)
4. När ympen är klar blandar du i lika stor del nyslungad honung som det är ymp (2,244 kg ymp + 2,244 kg nyslungad) Nu är ympen flytande och kan blandas i det större kärlet med nyslungad honung.
5. Blanda väl och tappa upp på burkar. Ställ burkarna svalt och mörkt, kan ta upp till 2-3 veckor innan honungen i burkarna är genomkristalliserade.
 
Färdig ymp

Den här ympen tog 1,5 dygn på sig att mogna. Jag är nu nöjd med viskositeten men den får stå ytterligare några timmar i kylskåpet. Ikväll planerar jag att blanda i ympen i kärlet med nyslungad honung och tappa upp på burkar. Det blir ett eget inlägg.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.