Visetest

Hade egentligen inte planerat att gå igenom samhället ikväll men gjorde det utav en hjälpande anledning.
En biodlarvän upptäckte vid genomgång att det inte fanns några stift eller yngel i sina två kupor. Man kan då göra ett sk. visetest. Visen=drottningen. Tillsätter man en ram med stift och bina bygger drottningceller utav dessa så är det ett tecken på att en drottning saknas i samhället. Men har man inget samhälle med fungerande drottning som man kan ta nån ram med stift ifrån så blir läget ett annat. Antingen får man låta tiden ha sin gilla gång och hoppas på det bästa med risk att samhället kommer få arbetsbin som lägger obefruktade ägg= puckelsamhälle, det kommer bara att bli drönare utav dessa ägg och det fungerar inte i det långa loppet. Eller så söker man efter yngelramar från en annan biodlare 🙂
Förra året trodde jag att jag hade ett viselöst samhälle och den här personen tänkte då hjälpa mig med yngelramar, jag hittade strax efter det stift så det tillsattes aldrig några extra ramar.
Det kändes så självklart att bistå med nån ram nu. Hittade vad jag tror är två fina ramar med allt ifrån stift till påbörjat utkrypna yngel ifrån mitt starkaste och vänligaste samhälle. Återstår att se om det tillförde nån nytta.
What goes around comes around! 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.