Vindskydd och tackorna

Vindskydd

De äldre tackorna och baggen har gått ute över vintern. Vindskyddet som de fick flyttade vi ifrån en annan hage, det blev visst instabilt under flytten och vi fick tydligen inte fast det i marken ordentligt. En dag med snö och kastbyar vändes allt på tak! Vintern är ingen rolig årstid att försöka slå ner stolpar i backen. Det blev till att bygga nytt och göra om. Hittade material i gömmorna och återanvände skivorna från det raserade vindskyddet.

Gubben är sjukskriven för ryggen så honom har man ingen nytta av 😉 I lördags fick jag hjälp av min faster och hennes dotter att flytta material och fyra extra händer att hålla där det behövdes. Det kom upp ett vindskydd till slut. Super tack för all hjälp.

 

Flytta tackorna

Med ett nytt vindskydd uppe så var det dags att möblera om bland fåren. Bagglammen som stått inne i stallet ska flyttas ut till pappa Farre. Tackorna som har beräknad lamning Mars/April ska flyttas in i stallet. Då kan vi ha extra koll på dom nu när det närmar sig och det känns bäst med lamning inomhus.

Idag måndag fick vi det gjort. Det gick förvånansvärt smidigt att flytta dom. Störst protest var från bagglammen som inte ville gå självmant i koppel. Med en knuff i baken och havre gick de sakta framåt. Väl utanför hagen såg jag och gubben till att inte bagge Farre följde med ut medans dottern på 10år lockade ut tackorna med havre. Tackorna är så vana med att det serveras gotta i dom orangea hinkarna så de följer den där hinken med tunnelseende, haha! Dottern fortsätter gå…  Under tiden kollar vi hur Farre beter sig mot bagglammen. Han blir lite förvirrad, hans töser försvinner och in kommer två kaxiga grabbar att sätta på plats. Det blir ingen nämnvärd uppgörelse så gubben får stå kvar själv och checka av läget en stund till. Jag måste se efter hur det gått för dottern. No problem! Hon har helt själv lett in tackorna i stallet och stängt in dom på plats. Vilken tjej! 🙂

Nu ska tackorna torka upp i ullen sen väntar frisörsalongen

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.