Vilken start på året

Den här säsongen börjar inte som jag tänkt mig.

Först har vi kaninerna då jag parade Emilia-Stampe och Berta-Roffe 2 februari, trots flera lyckade parningar så blev det ingen kull på någon av dom, helt otroligt att ingen tog sig faktiskt. Misstänkte det redan efter 2-3 veckor men lät tiden löpa ut. Det var lite tur det för jag vet inte hur jag tänkte i avelssynpunkt mellan Berta-Roffe. Roffe är son till Stampe så det hade ju blivit kullar som var besläktade.  Omparning 5 mars Emilia-Stampe och Berta med Bamse ist, helt annan brunst på honorna, oj vad dom fjäskade för herrarna 🙂 Och nu har båda honorna täppt igen sina bolådor det är ett säkert tecken hos dessa damer (dom har inte dragit päls så ingen skendräktighet).  Nu blir det obesläktade kullar som kan bilda avelspar. 5 April (31 dgr) beräknas kullarna, 1 mån senare än planerat.

Så har vi fårbesättningen, dom blev klippta 18 mars och då framhävs magarna som var väldigt mycket mindre än vad jag trodde dom skulle vara med bara 1 månad kvar till beräknad lamning. Sen fick jag reda på att elitlamms kalender räknar fram ett genomsnitt och inte går efter 145dgr dräktighet och jag som räknat 1 april (elitlamm) + 14 dagar. Om tackorna var brunstiga i samma veva som jag släppte till baggen 24 okt blir beräknad lamning inom perioden 12/3-22/3, medel 17/3!!! Då ser dom ju ännu mindre högdräktiga ut eftersom lamning borde ske nu isf! Inte nog med det så bevittnade jag en betäckning i söndags. En dräktig tacka släpper inte på baggen. Åh!!! Jag hade ett samtal med genbanksansvarig idag och hennes teori är att den tackan kommit ur den naturliga brunstcykeln i höstas för att jag hoppat över en höstbetäckning året innan och att hon kommit i brunst nu på vårkanten istället som var väldigt väldigt ovanligt hos Klövsjörasen. Ikväll bevittnade jag ytterligare en annan tacka bli betäckt så nu är hoppet väldigt liten att det kommer komma lamm snart. Två tackor konstaterade ej dräktiga, två kvar och i alla fall en utav dom tvivlar jag på att hon har lamm i magen. Helt knasigt! Det här ställer all planering på ända, det kommer bli lamm i mitten på augusti (på bete) som det ser ut nu och då är inte tackorna redo för betäckning i höst osv. osv.

Bigården tittade jag till i helgen, 5 invintrade samhällen, 1 dött. I år måste jag verkligen göra avläggare för att säkra upp. Kollade inte upp orsak närmare i den döda kupan, lyfte endast på taken på samtliga samhällen.

Och Bjurholmshönsen sprätter på, sprutar ut ägg men nu vill jag att ruvlusten ska infinna sig också. Markerade 7 ägg och la i ett rede för nån vecka sedan för att se om nån är ruvvillig, ingen höna ligger kvar mer än tillfälligt och nya ägg tillkommer. Ett annat rede verkar också vara en favvo så jag delade på de 7 “lockäggen” den 19/3. I redet med 3 ägg finns nu 7 och i redet med 4 ägg finns nu 10. Ja det betyder att 10 ägg är lagda på två dagar utav 5 hönor så ingen känner sig mannad att lägga sig för att ruva fram ett gäng kycklingar ännu. Jag för värpstatistik, under mars tom. 160319 har vi fått 54 ägg med en snittvikt på 43,74g.

Stödersättningen för år 2015 har vi inte heller fått utbetalt från jordbruksverket och snart är det dags för ansökan 2016. Det rullar på så att säga…

1 tanke på “Vilken start på året”

  1. Hej!
    Har också Klövsjöfår och just nu har fem av sex tackor lammat. Precis innan började baggen rida på dem men jag läste att de kan göra det när det närmar sig, dessutom ser det ut som sista tackan lammar närsomhelst nu… Men jag antar att du sett lite resultat också 😉 Lammen är helt underbara! Tänkte betäcka tackorna en gång till nu i vår för att använda samma bagge. Lycka till!

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.