Trevligt och hjälpsamt besök

Ikväll fick jag besök utav en nyfunnen vän ifrån biodlingskursen 🙂 Hon är höggravid och beslutat sig för att skjuta på sin egen biodling detta år. Vi har inte träffats sen kursen tog slut och eftersom jag fått mina bikupor på plats så inbjöd det till att ses här hemma hos mig och samtidigt göra ett besök hos bina.
Jag hade gjort en plan på vad som skulle göras i kuporna så det inte blev något onödigt rotande. Dom två avläggarna som jag hämtade hem i onsdags 3/7 skulle det göras en genomgång bland yngelramarna, för att kolla att drottningarna klarat resan, kolla status och till sist få utökat med en låda var.
Drottningarna hittade vi i båda kuporna, dessa är rödmarkerade.
Sh2: Pernilla fick ta hand om den genomgången. Här var det mycket utav allt, täckt yngel, larver, ägg, pollen, nektar och försluten honung. Fanns en sida kvar på en 3/4L som inte var utbyggd. I hela samhället fanns även många små byggda drottningceller men de var tomma vad vi kunde se. Dom här Dr.-cellerna är mycket mindre än den som jag hittade i Sh1. Det blev en ny upplevelse att se så många, på en ramsida kunde vi räkna till 5-6 st, de flesta satt nertill och nån enstaka utspridd på vaxkakan. Jag blir förstås nervös att det är svärmning på gång.
Sh3: Den gick jag igenom. Såg bra ut även detta samhälle men något mindre än Sh2. En ram vaxmellanvägg fanns som inte var utbyggd alls. Förövrigt var det mycket täckt yngel, larver, ägg och nektar. I den här kupan var det inte mycket nektar som var förslutet.
Nu är det 3/4L strl på ramarna i yngelrummet, det ska jag nu försöka att få över till Ln-format. Som jag tidigare har beskrivit så passar en 13r Ln-låda en 3/4L låda (samma yttermått) skillnaden är att i en 3/4L låda sitter ramarna med kortsidan mot flustret, i en Ln låda sitter ramarna med långsidorna mot flustret. Har bara outbyggda vaxmellanväggar att erbjuda så en låda med Ln ramar placerades överst. När bina börjat att bygga ut en del ramar så ska jag byta plats på lådorna och sätta spärrgaller mellan och då se till att drottningen hamnar under gallret.
Sh4: Den med nya drottningen i. Jag lyfte på locket i lördags och upptäckte att flertalet bin hade återvänt till den ursprungliga kupan (Sh1). Här fick jag rådet att ta två ramar från Sh1 och spraya bina rikligt med vatten, skaka ner dessa i Sh4, stänga igen flustret och placera kupan svalt under 2 dygn. Nu skulle det också fixas, när vi sköt ramarna åt sidan så var det fler bin kvar än vad jag först trodde så vi nöjde oss med att bara skaka av en ram med bin, skulle vi tagit två kändes det som Sh1 fick offra väldigt många bin. Nu får kupan stå stängd i garaget under 2 dygn innan jag åter ställer ut och öppnar den. Då ska de tillförda bina blivit desorienterade och stanna kvar i sin nya bostad.
Tack för ikväll Pernilla! Hoppas du blev nöjd med ditt första möte med bin, jag tyckte det var ett nöje att få ventilera tankar och funderingar med dig och tack för hjälpen med det som skulle göras 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.