Spraymålat kuporna

Förra året runt den här tiden stod jag inför samma arbetsuppgift. Måla sargar, tak, bottnar, spika ihop och tråda, vaxa ramar för att ha klart materialet till mina ännu ej hämtade bin.
Då hade jag bokat två avläggare som jag skulle få hämta runt Juni/Juli skiftet, dock föll jag för frestelsen att få köpa ett samhälle tidigare utav en annan biodlare. (Det samhället var väldigt svagt och överlevde aldrig sommaren) Det blev mitt första samhälle som jag hämtade i mitten på maj. Helt bortkastat var det inte för jag fick nog lära mig mycket utav det samhället ändå.
I år har jag de två avläggarna jag köpte förra sommaren, de har överlevt vintern och ser ut att ha kunna komma förbi våren med livet i behåll. I onsdags hämtade jag även hem 2 nya samhällen som jag köpt av en biodlare i närheten. Så nu behövs material till 4 samhällen + till ett antal avläggare som jag planerat att göra.
Eftersom det var ett evighetsgöra att måla förra året så funderade jag på om det gick att rationalisera. Hade småpratat lite om det med sambon tidigare som säger att vi har en lackspruta liggandes. Det måste ju kunna gå att spraymåla materialet. Sökte efter information på hur man ska dosera förtunningen utav Beckers Expo Fasadakrylat som jag målat med tidigare, hittade ingen info från Beckers men hittade hur man skulle späda Jotuns akrylat och gick efter det. Eftersom det är ett akrylat ska man späda med vatten. På den sidan som jag nu inte hittar och kan hänvisa till stod det 40%. Till varje laddning av färg som spraybehållaren kunde hålla blandade jag 3 dl färg och lite drygt 1 dl vatten.
Efter att inställningarna på munstycket ställts in så gick det hur lätt och smidigt som helst, nu kommer jag aldrig mer använda pensel 🙂
Delade denna bild med biodlare på facebook och fick en del kritik att måla insidan av sargen. Vad som är rätt eller fel har jag inte forskat i, jag ville ha ett skyddande lager på insidan för att lättare kunna rengöra. Det kanske inte är nödvändigt att måla insidan så jag hoppar väl det nästa gång.
Tog inte lång tid att måla det här gänget, här står dom på tork efter att ett andra lager sprayats på, då enbart på utsidan 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.