Solvaxsmältare

Solvaxsmältare

Jag halkade in på ämnet “smälta vax” i förbifarten när jag googlade på plåt till grishydda. Det händer ganska ofta att man ser nåt intressant och måste testa göra nåt liknande själv. Så var ett nytt projekt fött! 🙂 Nu ska det byggas en solvaxsmältare, i grunden är det en variant av solugn. Det finns modeller att köpa men kostar förstås en del. Onödigt när man kan bygga en själv av material som kan återbrukas. In i ladan och kolla vad som kan finnas i gömmorna.

  • Ett gammalt väggskåp
  • En frigolitskiva till isolering
  • Svart takplåt
  • Ett stycke fönster

Det gick ju bra att få ihop lådan. Från början hade jag tänkt att ha lådan liggandes men eftersom det var korrigerad takplåt fick det bli en stående. La glaset som det var ovanpå bara för att mäta temperaturen. Smältpunkt för vax är 64°C. Glasrutan innehåller 12 mindre rutor, den gav jag upp efter att försökt få loss 1 ruta och det sköra glaset sprack.

Fick tänka om och öppna plånboken.

  • En skiva plexiglas
  • En tub Multibond
  • Tätningslist

Då den nu blev stående monterades konsoler för blomlådor i plåten som ramarna kan stå på. Den fungerar! Tidigare har jag testat en saftmaja men då måste man skära ut vaxet ur ramarna för att det ska få plats och passa så det inte kokar torrt. I solvaxsmältaren sätter man in ramarna och låter solen göra jobbet, det smälta vaxet rinner ner i en burk som sedan stelnar när det blir kyligare. Det slank igenom lite rester av kokonger när jag byte ramar. Det silas bort i nästa etapp. Då läggs klumpen i en nylonstrumpa i en kastrull med kokande vatten. Smutsen stannar kvar i strumpan och vaxet lägger sig som ett lock ovanpå det avsvalnade vattnet. Använd inga redskap eller kastruller som du vill kunna använda efteråt!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.