Slungrum & skattning

Vad jag önskar att jag hade en bod eller utrymme avsett för enbart slungutrustning och förvaring av allt biodlingsmaterial. Nu får materialet stå lite utspritt där det finns plats och tas fram vid behov.
Ett slungrum får bli nästa års projekt.
Tänkte hinna med att skatta idag söndag. Igår blev det storstädning och sanering i tvättstugan, det utrymme som jag ansåg var bäst anpassat som slungrum. En fördel var ju att kläder och annat som bara stått gicks igenom och hamnade där de egentligen hörde hemma. Våttorkat alla ytor från tak till golv. Sköljde ur slungan och fick hjälp av sambon att bära in den på plats.
Jag är lite sävlig att komma igång med det som ska göras så inte förrens på eftermiddagen runt 16 kom jag mig för att få ihop redskapen och packat in allt i bilen. Äldsta sonen ville följa med och det var tur det. Går så mycket smidigare när man är två, få hjälp med handräckning bl.a.
Jag brukar i vanliga fall när jag besöker bikuporna använda en blomspruta med vatten och ha rökpusten stående vid sidan om men det är ingen bra idé att spruta vatten på honungsramar då man inte vill att vattenhalten ska öka. När jag satte till 4 skattlådan blev stapeln väldigt hög och tänkte inte ge mig på att böka dit en bitömmare, så nu användes rökpusten med äggkartong som bränsle för att få bina att gå neråt. Fungerade riktigt bra och det behövdes inte borstas av allt för många bin.
När två lådor var klara så skulle jag ställa in dom i bilen. Trodde jag ja! Ännu en gång fick jag kännedom om hur jädrans tung en skattlåda full med honung är. 🙂 Tur grabben var med mig så vi kunde hjälpas åt att bära en låda i taget. Efter att fått in dom i bilen så beslutade vi att åka hemåt och ta en vätskepause, lite matt av värmen blir man också.
Oj vad klockan sprungit iväg också, maten stod på bordet så det blev en längre pause. Sen ville sonen inte följa med igen. Förhandlar med gubbstrutten och får vänta på att yngsta dottern ska somna innan vi kommer iväg igen. 44 ramar 3/4 L tog vi hem denna skattning. 30 ramar fick stå kvar och hoppas det är lite mer täckta till nästa gång. Blev ingen slungning ikväll.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.