Slungning!

Har inte införskaffat mig en egen slunga, har inte tyckt att det har varit värt att investera flera tusenlappar på den i år men en fördel med att tillhöra en förening (iaf Uppsala Bf) är att det finns möjlighet att hyra en portabel liten slunga för 100kr/dygn från kl 18 till 18 dagen efter. Hämtade slungan hos föreningen igår kväll och imorse satte jag igång.
Man börjar med att avlägsna vaxlocket som bina täcker honungen med.
Därefter placerar man ramarna i slungan, den här slungan tog 4 st 3/4L ramar. Sen vevar man utav bara h*****e och låter gäddhänget få sig en genomkörare 😉 Ursäkta språket men det gav mjölksyra i armen och en obalans i slungan så jag var tvungen att halvhänga över den för att den skulle stanna kvar i köket. När jag hade två ramar kvar gick det inte att veva längre, dags att öppna kran.
Min uppskattningsförmåga är inte den bästa tydligen, jag hade tagit fram 2 st 1liters yoghurthinkar för jag trodde inte att det skulle bli mer. När den andra hinken började bli full gick jag och hämtade den tredje, när den också började bli full fick jag tag i en 4,7liters glasslåda som jag hällde över all honung i.

Det är bra att ha gamla VHS-band för att få ur de sista dropparna ur slungan 🙂 Tyckte att honungskärlet på bilden var onödigt stort för min skörd men för att silarna (grov och fin) skulle passa så använde jag den som stativ och placerade den lilla hinken inuti.
Resultat: 6,5 kg nyslungad honung. Räknade inte med att få någon honung alls på mina två avläggare i år så det är jag nöjd med 🙂 + att jag lämnade kvar all honung som fanns i yngelrummet.
En burk nyslungad honung tappade jag upp, hoppas arbetskamraterna får njuta av den till frukost imorgon 😉
När allt var klart återstog rengöring av slunga, redskap och arbetsytor och återlämna slunga men det är inte lika roligt att skriva om så det hoppar jag över 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.