Röveri

Tänk att problemen aldrig tar slut.
Hade hellre jagat en svärm i sommar än lagt ner så mycket tid på att försöka rädda Sh1. Idag fick jag vara med om när samhället råkar ut för röveri. Vet inte om det var båda eller bara ett utav dom starkare avläggarna uppe på berget som fick vittring på sockerlösningen som jag gav Sh1 i samband med drottningbytet. Märkte mitt på dagen att det var en rackarns aktivitet vid den kupan. Handlingsförlamad blev jag, då jag inte riktigt visste vad det var frågan om och inte heller hur jag skulle agera men ändå hade jag en aning. Så ut på internet och researcha. Jo det var röveri på gång! Hur häver man det?
Min första åtgärd blev att ta bort foderlådan med sockerlösningen därefter minskade jag ner flustret ytterligare ifrån 4-5cm till enbart 1cm. Vände också hela kupan så flustret hamnade åt motsatt håll. Något hjälpte det väl men det flögs fortfarande ovanligt mycket. Blev till att skicka ett mail till en gammal biodlarräv som jag fått kontakt med via facebook 🙂 Hjälpsam som få är han! Han kommer alltid med en massa råd och svarar på nolltid.
Hade jag haft en utbigård så hade ett alternativ varit att flytta det dit, men nu har jag inte det. Jag har ett ställe som jag kan få ställa upp kupor på, men det är över församlingsgräns och då krävs flyttningstillstånd. Bökigt!
Nu stängde jag igen kupan och ställde det i garaget, ställer ut dom imorgon kväll igen fortfarande med 1cm flusteröppning och låter bli stödutfodringen. Ska hålla ett vaksamt öga imorgon på den platsen som kupan ska stå på för att se om rövarna forfarande letar mat där. Fick ett nytt tips, hänga ett vått badlakan framför flustret, det ska jag också pröva.
Mest orolig är jag över den dyra drottningen som jag satte in i den här kupan i onsdags. Håller tummarna på att hon klarat sig nu. Den här gången har jag lovat mig själv att inte rota runt och riskera att drottningen dör och istället händer det här. Ibland är det inte roligt!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.