Rensningsflygning

Nu har det skett!
Idag tyckte bina att det var väder för att flyga ut och tömma tarmen med exkrementer som de inte har kunnat gjort sig av med under vintern då det suttit inne, de bajsar inte inne i kupan i normala fall. Efter månader inne i kupan väntar de ivrigt på första bästa vårdag med sol och 8-10 grader varmt för att göra den sk. rensningsflykten.
Det som gjorde mig uppmärksam på att något var på gång var att i trädgården sågs och hördes små flygande surr i blommande krokusar 🙂
Oftast sker rensningsflykten kollektivt vilket gör att bigården kan fyllas av surrande bin som släpper sin avföring en bit utanför kupan. Ju närmare bigården jag kom ju tätare blev luftrummet fyllt av bin, en härlig syn att åter få se töserna flyga. Där i solskenet satte jag mig på en sten för att beskåda skådespelet. Det bokstavligen regnade skit, fick ett gäng gula eller brunaktiga fläckar över mig som tack för besöket 🙂
Först ut var Sh3 (det till höger på bild) det var där aktiviteten var som störst när jag kom. Under tiden som jag satt där vaknade även Sh2.
Rensningsflykten är ett första tecken på att bina börjat säsongen. Framöver bör man hålla ett extra öga på fodertillgången. När drottningen kommer igång med äggläggningen ökar foderåtgången, pga att det krävs en högre temperatur i kupan och mat till larverna.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.