Odla grönsaker och skörda frukt

Historik

När jag försöker printa ner en inledning till detta inlägg är det min farfar som dyker upp i tanken. Farfar! Saknar honom så otroligt mycket och önskade att han fanns här och nu. Han lämnade ett mycket stort avtryck hos mig, större än jag kanske trott. Han är en stor inspirationskälla till var jag står idag. Han tog 1966 över en rörelse som “grönsakshandlare” som idag är kvar i familjens ägo som en grossist-livsmedelsbutik i Uppsala. I Alsike finns hans och farmors lantställe där han odla grönsaker själv både i växthus och på friland. Barndomsminnen av en farfar som ständigt arbetade för att försörja sin familj men med en kombination av eget intresse. Han gjorde det!  Jag kan också…ett frö är sått!

Är det nu han får skörda det som såddes då? 

Växtodling

Nu finns djuren på gården och med det vill jag försöka knyta ihop säcken. Idag befinner vi oss i ett läge där stor uppmärksamhet lagts på att vegetarisk eller vegans kost skulle vara den mest hälsosamma kosten för oss humana. Jag tror mer på att en kost som “allätare” är mer hållbart. Som förr i ett självförsörjande syfte då utbytet inte var så stort. Dagens storproduktion ser jag som en följd av att vi är betydligt fler på mindre yta och långt ifrån alla kan producera sin egen konsumtion.

Tillbaka till ämnet… Har beställt ett tunnelväxthus på 5x12m och fröer är levererat från impecta. De flesta fröer som jag köpt är klassade med en krona =kulturväxt som jag känner passar vår gårds inriktning. Om de ger avkastning är en annan femma 😉

Nu närmast ska det förkultiveras. Än är inte växthuset levererat enbart beställt. När marken tillåter ska växthus monteras upp och bäddar ordnas. I bäddarna kommer djurens bajsande till användning, gödsel=kretslopp. Det kommer att ta tid och det får ta sin tid innan odlingen faller på plats.

Här på gården ser vi fram emot nya äventyr 2019!

Källa: https://tunnelvaxthus.se/

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.