Nyslungad eller flytande honung

Svensk nyslungad /flytande honung är en primör, en riktig delikatess.
Nyslungad ,flytande, rå, orörd eller raw. Kärt barn har många namn.
Jag tycker det är viktigt att upplysa kunden om att svensk flytande honung inte går att få tag på under hela året. Om den inte har blivit värmebehandlad eller fått fruktsocker tillsatt. Förvisso kan man frysa den nyslungade honungen men det är inget alternativ för mig. För att honungen ska förbli flytande måste den värmas till över 85 grader under längre tid. HMF-halten (Hydroximetylfurfural) ökar då i honungen och det som är nyttigt (bl.a enzymer, vitaminer och aminosyror) som finns naturligt i honungen förstörs.
Varför förblir den inte flytande?
Honung består av druvsocker och fruktsocker. Nyslungad honung är alltid flytande men i Sverige har vi ingen flora som innehåller tillräckliga mängder fruktsocker för att den ska förbli flytande som tex Akaciahonung. I honungen bildas det sockerkristaller som gör att honungen kommer att övergå till fast form genom kristallisering. Om vattenhalten är låg och druvsockerhalten är hög påskyndas den här naturliga processen.
Jag varken värmebehandlar eller tillsätter nåt. Jag säljer en ren naturlig svensk nyslungad/flytande honung. Informerar kunden om den naturliga process som kommer att ske ifall den nyslungade honungen blir stående.
Nyslungad honung ska inte förvaras den ska förtäras 😉
Jag säljer bara nyslungad mot förbeställning.
Nyslungad

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.