Lammår 2017

Alla tackor har lammat och vi kan sammanfatta vårt första lammår som fårägare.

3 år har det tagit innan gården utökats med lamm. 2014 när vi köpte våra 4 tackor hoppade vi över betäckning för att istället skaffa oss mer erfarenhet av att äga får och känna in vad de olika årstiderna under ett fårår innebär. Vår första inköpta bagge Marre kom under senhösten -15 och planerade för utökning under våren -16. Blev inga lamm under våren och lät baggen fortsätta gå med tackorna om det kunde bero på att tackorna kommit ur sin normala brunstcykel för att vi hoppat över ett år. När hela 2016 gått och det inte blivit några lamm, tog vi beslutet att köpa in en ny bagge.

Här är vi nu och baggen Ferdinand levererade 🙂

Det blev inte riktigt så smidiga lamningar som vi förväntat oss. Endast 1 tacka (Selma) klarade lamningen helt själv. Rebecka och Lilly hade fellägen och Grace fick jag på slutet hjälpa till med att dra lite. När sista tackan Lilly lamma sände jag live på facebook, hade tänkt visa en normal lamning men det blev en film om hur jag själv med hjälp av barnen istället får hjälpa Lilly att få ut lammen med mina få kunskaper och erfarenhet i sånt läge. När jag kollar filmen efteråt ser jag mycket jag skulle gjort tidigare men där å då gick allt i slowmotion. En erfarenhet rikare…

Summa Summarum 2017: 5 tacklamm & 3 bagglamm

  • Rebecka: 19 Juni, 1 vit döfödd bagge & 1 vit tacka (Bella)
  • Selma: 20 Juni, 1 svart/vit bagge (Andy) & 1 svart/vit tacka (Agge)
  • Grace: 21 Juni, 1 svart/vit tacka (Lillemor) & 1 svart/vit bagge (Leffe)
  • Lilly: 26 Juni, 1 svart/vit tacka (Lucky) & 1 svart/vit döfödd tacka

Kan det ha berott på att tackorna gått tomma längre tid och åldern på förstföderskorna därav de komplicerade lamningarna?

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.