Kollat alla 7 kupor

Trodde inte att det skulle vara sån fart i avläggarna som det visade sig vara. Ingen framförhållning har jag heller så ramarna jag spikade ihop inför förra besöket räckte inte. Blev till att tillverka några till för att fylla ut lådorna med. Av2 som visade sig vara tomt,några enstaka bin kvar, slog jag ihop med Av1.

140818 035

De två kuporna jag köpte in i år som jag döpt till sh4 & sh5 händer det inte mycket i, ska kontakta honom jag köpte dom av igen.

Sh2 & Sh3 är kuporna som jag invintrade i fjol och som i år ger honung. Sh3 som är det “elakaste” samhälle jag har gav jag 4:de skattlådan ikväll. Jag har lärt mig att den nya skattlådan ska ställas närmast spärrgallret så jag började med att lyfta av 3 lådor som vägde mycket mer sen sist, dit med nya lådan och börjar ställa tillbaka de tidigare lådorna, bara det att nu blev stapeln liiite högre och lådorna var liiite tyngre sen sist! Gjorde ett försök att få tillbaka den översta lådan men insåg att jag inte klarar att häva upp den ifrån marknivå. Istället ställer jag mig och balanserar på brädorna på bibänken som sviktar lite oroligt av vikten =) Får tillslut översta lådan på plats men nu sitter gänget utanför istället…
Nästa år blir det annan taktik 😉
140818 021
Sh2 närmast i bild, tog jag nu bort övre spärrgallret. Lådan som står emellan hittade jag yngel i och har haft den placerad längst ner, när jag efter ett tag skulle flytta tillbaka den ovanför yngelrummet hittade jag ingen drottning och för säkerhetsskull la jag ytterligare ett spärrgaller om hon råkade finnas kvar där, nu fanns det enbart honung så spärrgallret togs bort. (visade sig ju att Röda Madame följde med till en avläggare)
Undrar ni varför jag inte skattat av istället för att bygga dessa höghus?
Jo dels för att bina inte täckt honungen tillräckligt i så många ramar och dels för att jag har inget iordningställt slungrum, skulle jag skatta de ramar som är täckta innebär det mer arbete i att sanera rummet där slungning ska ske och rengöra slunga + allt material för några ramar och göra om samma process om igen och igen för småslattar, istället förvarar jag ramarna i kuporna och väntar in tills fler ramar är färdiga för slungning.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.