Grunden lagd inför bisäsong 2014

Då när mitt lilla svaga samhälle utsattes för röveri i slutet av Juli, fick jag rådet att flytta kupan minst 2 km bort, inte så lätt när jag inte skaffat mig någon utbigård. Vände mig till de få jag känner inom samma församlingsgräns för att fråga om en tillfällig uppställning i deras trädgård. Tyvärr verkar dom rädda och har fördomar om bin så dom skriker rakt ut- Aldrig!!! 🙁 Ingen framgång där alltså.
Kom att tänka på ett ställe som jag och barnen hade picknick på tidigare i somras, den plätten hade varit kanon att ställa bikupor på. Jag trodde jag visste vem som ägde marken och letade upp telefonnumret. Nitlott igen! deras ägor slutade på andra sidan krondiket som fanns där. Efter lite prat så visade det sig att biodlaren som tidigare har hjälpt mig hade sina kupor uppställda på deras mark. Åh no! Förbjudet område!!! Vill inte inkräkta på en annan biodlares territorium.
Men jag fick ett tips att kontakta en annan bonde på byn.
Och som en hjälp på traven visade det sig att farsgubben i den familjen var en gammal biodlare 🙂 Idag bjöd han in mig för att visa ett antal platser som han kollat ut där det skulle passa att ställa upp bikupor. Oj vilket drömboende, kanske lite för stor areal för en annan som aldrig varit involverad i ett jordbruk 😉 men bara tanken av att kunna gå runt på dessa ägor… ja jag kan inte beskriva med ord vilken känsla det skulle ge, så skulle man bo 🙂
Det blev en riktigt givande eftermiddag och det kändes som att åka runt med farfar och få höra hur det var och såg ut på “forntiden” här ute i bygden. (Farfar kallar sin barndom för forntiden och jag älskar att få höra hans berättelser) Utav alla ställen som visades upp kom vi iallafall överrens om en plats som borde vara bäst lämplig. Platsen ligger precis vid sidan av en enskild väg som plogas så jag har åtkomst till kuporna vinter/vår också. De har ingen rapsodling men inom binas flygradie finns gott om vallar med rödklöver, vildhallon, hägg, sälg, lind och inte för långt bort även det som skogen kan erbjuda.
I första hand hade jag tänkt att skaffa en reservplats för nödsituationer som tex då när samhället blev utsatt för röveri men nu när jag har tillåtelse att ställa upp 10 kupor permanent på den här platsen så har planer på utökning börjat gro. Men först ska jag se till att mina två samhällen jag har idag överlever vintern så jag har något att börja med i vår, sen ska det planeras för ett antal avläggare på dom.
 Åh så rackarns spännande år 2014´s bisäsong kommer bli!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.