Grishage

Påbörjat ny grishage åt Linderödarna

Vi planerade att utöka våra Linderödssvin med en galt i början av året. Då hade kultingar beräknats i mitten/slutet av Maj. Nu har det inte blivit så, dels för att vi ville få upp ytterligare en hydda och på det en svacka i ekonomin. Med det mildare väder som våren innebär så räcker det förhoppningsvis med ett enklare vindskydd och det finns redan. Nu har vi återupptagit planerna och galten finns fortfarande kvar till salu. Ska bara komma överens om passande tid för hämtning.

Grishagen som dom gått i behöver få vila. Gyltorna har bearbetat den väl och nu när det blir mildare igen så kommer det blir mer förstört än nytta om de går kvar. Grisarna ingår i vår vision om ett hållbart självförsörjande kretslopp och det är dags att sätta dom i arbete. Vi har alldeles för få grisar eller djur överhuvudtaget till våra marker för att få en fullt fungerande permakultur. Varje år utökas det sakta sakta, vi måste hinna anpassa oss också så det får ta sin tid 🙂

Åkrarna har endast vall som har legat väldigt många år och är inte så fina längre. Vi börjar med att lägga om ett litet område på 1 ha. Det optimala hade ju varit om planen med kultingar i Maj hade genomförts. Med många små ettriga kultingar hade ytan blivit bearbetad fortare med bättre resultat. Ytan är skapligt stor för endast två grisar så vi förväntar oss inga snabba resultat nu. Grisarna får gå på grönbete och markbereda i långsam takt. Får vi hem galten nu under April så kommer inga kultingar förrän i Augusti.

Material för att stängsla köpte vi in redan i början av December men svårt att få ner stolpen vid den tidpunkten på året 😉 Igår Lördag var vi ut på åkern och markerade ut hörnstolpar. Än är det mycket snö kvar och t.o.m fyrhjulingen hade det rätt besvärligt att ta sig fram. Under snön är det blaskigt, blev snabbt “lite” blöt om fötterna. Det fick räcka med att markera ut hörn. Vi skulle även behöva se över hur vi kan åtgärda problem med vattenmängden som blir under vårsmältningen. 

För två år sedan var vi var inne på att anlägga en våtmark på en del av åkern för att fånga upp vattnet, det är fortfarande något vi vill genomföra men som med alla projekt så krävs det pengar (som inte finns, haha ) och det finns mycket annat att prioritera. En våtmark står på vår lista över utvecklingsprojekt och är intressant i biologisk mångfalds hänseende.

 

 

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.