Gotlandskanin -genbank

Gotlandskanin blir början på vårt bevarande av lantraser.

När vi flyttade till gården så lovade vi vår dotter att hon skulle få en kanin. Egentligen skulle vi köpa en lejonhuvad från min kusin. Det blev tyvärr bara två ungar i den kullen och kusinens son fick sån ångest över att lämna bort en av dom.
Istället beslutade vi att köpa en lantraskanin eftersom det är lantraser vi ska inrikta oss på. Det finns två svenska lantraser att välja på Gotlandskanin och Mellerudskanin. Vi valde Gotlandskanin som kan få många spännande färgvariationer och väger som vuxen runt 3-4kg.
I år ska vi skaffa en hona och en hane som ska få para sig först nästa år, då finns mer tid till att lära sig om och känna in sig på området. Trivs vi med kaninerna så finns tankar på att bli genbank. Går att läsa vad det innebär att vara genbank på föreningen Gotlandskaninens hemsida.
Hägnet som jag påbörjat är 4 x 2m och 2m högt. Till en början ska det delas av på mitten så honan och hanen har en varsin halva. Det ska kunna delas av till 4 om utökning sker. Kaninerna ska vara ute året om så i varje del ska en upphöjd vinterbur ställas in med trappa ner till grönbetet. Ska hitta en plan grön plätt att placera den på bara! Resten får nog byggas färdigt på plats, den börjar bli tung att flytta.
Påbörjat kaninhägn till gotlandskanin

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.