Första gången jag rollar ramar

Det har varit en produktiv helg. Igår målades mest sargar men även nåt tak och botten, idag tänkte jag försöka vaxa ramar.
Jag ska använda plastramar i skattlådorna och träram i yngelrum. Tipset har jag fått av en större biodlare som tänker rationellt. Nu använder jag ju även olika ramformat så en blandning utav ramarnas användningsområden går inte att förväxla. Fördelen med att använda olika typ av rammaterial är att man kan skilja på yngelram och skattelåderam. Tex. om man enbart använder plastram till skattlådorna så kommer där ingen yngelproduktion att ske, vaxet i de utbyggda ramarna kommer inte bli svart som det blir i yngelramar och kan då återanvändas många gånger om, just plastram klarar slungningen utan kakras bättre och kommer inte heller i kontakt med syror när man varroabehandlar. När träramen i yngelrummet gjort sitt så slänger man den på brasan, det kommer att kosta mer i arbetsinsats att smälta vaxet, tvätta ramen etc för att återanvända den vs. att köpa/tillverka en ny.
Så till dagens ämne! Jag använde en större modell på gryta och nedre delen på en saftmaja, för att smälta vaxet över vattenbad inne på husets spis.
Det gick galant att smälta vaxet på det sättet, det jag inte räknade med var att vaxet stelnade fortare än jag trott 😀 Så det blev att springa in och värma på vaxet ganska ofta!
Resultatet blev rätt ojämnt, 2kg vax hamnade till slut på 50 3/4L ramar. En del fick mer andra fick mindre
Slutsatsen utav dagens försök att rolla ramar blir att jag ska införskaffa en spisplatta som grytan får stå på under hela tiden jag rollar och att lite mer övning ger färdighet

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.