Ett förslag ska testas

Jag fick ett förslag av Olof på att göra en avläggare med drottningcellen som finns i Sh1 (Sh= förkortning av samhälle), när jag sugit lite på karamellen så bestämde jag mig för att testa. Tanken är inte att få ytterligare ett samhälle. Ni som följer med i bloggen vet att det samhället inte alls är så långt fram i utvecklingen som det borde vara vid den här tiden. Så att försöka få till två samhällen att invintra med så liten befintlig bistyrka är ingen idé.
Istället ska det gå till så här.
Jag tar och delar samhället (7 ramar totalt)  i två. Den gamla Dr. i den ena(Sh1) och Dr-cellen i den andra(Sh4). Sh4 behöver inte vara större än att få drottningen parad och komma igång med äggläggningen. Senare delen på augusti kommer jag att ta bort drottningen i Sh1 och slå ihop det med Sh4.
Så istället för att låta ett stilla byte ske så får båda drottningarna lägga ägg i var sin kupa och förhoppningsvis få upp bistyrkan till ETT invintringsdugigt samhälle.
Skulle ha delat det igår eftersom jag beräknat att drottningcellen skulle kläckas idag men jag hade lite annat att förbereda inför avläggarnas ankomst och när dom väl stog hemma på plats så var klockan så mycket. Idag tog jag tag i saken istället, men den nya drottningen låg före mig. Hon hade redan krupit ut! Av en slump såg jag henne innan jag ens hade granskat drottningcellen 🙂 hon gick på den ramen som cellen sitter på. Den gamla drottningen var inte med på samma ram så jag lyfte över ramen till nya lådan. Som jag döpt till Sh4.
I mitten på bilden är hon, stor och lite gulorange.
Den gamla drottningen hittade jag på i Sh1 också, så nu vet jag att det finns drottningar i båda 🙂
Sh1 fick behålla P (pollenram) Y (yngel) Y (yngel) N (nektar) satte in en M (mellanvägg) också.
Sh4 fick följande H (honung) P (pollen) Y (yngel, på den sitter cellen) satte även in en M (mellanvägg)
Nu är det bara att vänta och hoppas att den nya drottningen klarar parningsflykten och blir äggläggande.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.