Drottningen finns där!

Fick många reaktioner på mitt förra inlägg. Självklart var det inget roligt att höra en annan biodlares dom. Bäst är att klargöra att jag fick informationen om att samhället var väldigt svagt och jag vill inte skuldbelägga säljaren för något fuffens. Som nybörjare har jag ingen erfarenhet av vad som menas med ett svagt samhälle eller hur svagt det kan vara för att överleva men jag föll för frestelsen att få tag på bin tidigt så jag köpte det. Säljaren hade sett drottningen samma morgon som jag hämtade samhället också så jag tänkte att det får byggas upp sakta sakta igen. Det som blev oroande var att när vi kontrollerade samhället 6 dagar senare så fanns inga tecken på att drottningen var där och i ett så svagt samhälle är det helt enkelt inte bra om äggproduktionen läggs ner.
Fick råd om att förstärka  samhället med några ramar ägg och larver för att se om bina själva drog upp en ny drottning, gjorde dom det var det ett säkert tecken på att det inte fanns någon. På fredagen kontaktade jag en annan biodlare på byn som kunde ställa upp med hjälp. Tackar så hjärtligt! Så ska man komma överrens om dag och den här helgen var en kryssning bokad för att fira ett bröllopspar, så ramarna skulle jag inte kunna hämta förrens på måndag.
Innan jag åkte i lördags var jag ut och rotade runt i samhället igen, jag kände att jag måste se till att de har det bra innan jag åker bort. Gissa om jag blev glad när jag fick syn på både ägg och larver i olika åldrar 🙂 Dom ligger lite utspritt på ramarna så det kan vara därför jag har haft svårt att upptäcka dom. Men där jag såg vita larver lysa kollade jag lite extra. Drottningen har alltså funnits där hela tiden men hon är en svår rackare att se. Tur att jag hade med mig mobiltelefon med kamera så jag kunde ta några bilder på ramarna, sen kan jag förstora dom och se mycket tydligt vad jag ville se 🙂
Äggen eller stiften på den här bilden måste vara yngre än tre dygn för sen blir dom larver.
254-1

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.