Dessa kupor och ramformat!!!

Hade idag kontakt med en något mer erfaren biodlare, cirkus 250 samhällen hade han 🙂  Jag skulle få komma på “studiebesök” lite längre fram, det är fortfarande för kallt för att öppna kupan. I år verkar vi få vänta länge på våren!
Jag hoppas iallafall på att den här kontakten med en “riktig” biodlare kan ge mig många tips och trix inför min egen kommande biodling.
Passade på att fråga vad han ansåg om mitt val av bikupa, hmmm han hade startat på Svea-formatet men det hade varit allt för tungjobbat och senare övergått till 3/4 Langstroth.
Jag förstod från början att en träkupa med LN-ram är tungt men nu fick det mig att ta en funderare igen över val av bikupa och ramformat :/ .
Är också med i en grupp på facebook: Biodlare – BeeKeepers, fick förstås även där svaret att 3/4L kupan blir ju både lägre i höjd och lättare skattlådor att lyfta. Tillbaka på ruta ett i valet av kupa och ramformat.
Problemet är att få tag på bin i 3/4L ramformat, bland hobbybiodlare så är avläggare på LN vanligare och hos yrkesbiodlare 3/4 L, det finns fler hobbybiodlare än yrkesverksamma!
Har ju ännu inte lyckats få tag på några bin överhuvudtaget till salu i närheten, ska jag då begränsa mig ytterligare?
Har nog beslutat mig för att överge Östervålakupan och köpa en lättare, billigare blir det att införskaffa iallafall. Ramformatet får hänga löst ett tag till.

 

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.