Den nya drottningen är dödad!

En uppdatering sen sist.
Fredag 12/7 för en vecka sedan kollade jag i Sh1 (kupan med gamla dr.) Kunde inte hitta henne och såg bara larver inga ägg, gjorde ett nytt försök i tisdags 16/7, fortfarande ingen drottning och kunde inte se några ägg.
Sh4 (nya dr.) fick stå i garaget i 2 dygn efter att den förstärkts med en ram bin, ställde jag åter ut dom och öppnade flustret 5-6 cm 10/7. I lördags 13/7 tror jag att drottningen var ute på sin parningsflykt, det var en väldig aktivitet i luften och runt flustret vid den här kupan. I tisdags 16/7 när jag kollade efter drottningen i Sh1 så tittade jag ner genom plasten i den här kupan och såg att det låg bra mycket döda bin på botten.
Tror att det var här som jag begick misstaget, då jag inte hittade drottningen i Sh1 och det låg så många döda bin i Sh4 så beslutade jag att slå ihop dom redan nu. Jag skulle ha följt min plan att låta Sh4 stå orört fram till 22/7.
Ställde Sh4 underst så att den nya drottningen kunde komma ut om hon inte var tillräckligt parad, la på ett spärrgaller som säkerhet om den gamla drottningen gömde sig någonstans, la på ett ark tidningspapper och ställde Sh1 överst.
Drottningen avger ett feromon(en doft) som bla. gör att bina känner igen sina “sambos”, tidningspappret har den funktionen att det tar tid för bina att äta sig igenom och under den tiden så blandas dofterna i de två samhällena och man undviker slagsmål i kupan.
Igår skulle jag kolla hur långt de hade kommit med tidningspappret, det hade inte hänt någonting så jag skulle hjälpa till genom att göra några extra håll i pappret. När jag gör det kommer en boll med bin ut på flustret, trodde först att de hade ihjäl en ovälkommen gäst men upptäckte att det var drottningen dom var på. Fan! Sprayade vatten på gänget och lyckades få bort drottningen men det var försent. Hon var så medtagen att hon senare dog 🙁
När jag ändå står där med översta lådan öppen så kollar jag ytterligare en gång efter den gamla drottningen, och se på fan så går gammelkärringen där :/ Jag blev så arg på mig själv och hela situationen så jag sket i tidningspappret och satte alla ramar i en låda. Sköt er själva då! och stängde igen kupan.
Satt på kvällen och grämde mig över varför!? Vilken ångest jag har över att jag inte bara lät bina sköta sig själva, då hade den nya drottningen säkert fått leva. Nu har jag lärt mig den läxan! Misslyckades på målsnöret kan man säga.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.