Bjurholmshöns -Till Salu

Vi har just nu inga Bjurholmshöns till salu!

Tidigare har all förmedling mellan säljare och köpare skett via genbanksansvarig. Antalet Genbanker har ökat och våren 2016 togs nytt beslut. Bjurholmshöns till salu får nu annonseras ut och skötas av genbankerna själva. Visst underlättar det spridningen. Samtidigt medför det en öppnare marknad för djur som inte alls är renrasiga men ändå säljs som Bjurholmshöns.

Som genbank får man endast hålla en ras inom samma art för att det inte ska ske “olyckor” och blanda in korsningar i genbanken.  Inom genbanken får ej äggkläckare användas då en naturlig egenskap som Bjurholmarna har är att de gärna ruvar och djuren “bör” endast säljas som naturruvade livdjur. Det förekommer förstås försäljning utav avelsägg, de hönsen som kläcks fram från köpta avelsägg kan aldrig återföras till genbanken.

Bjurholmshönan är fortfarande en hotad lantras och genbanken arbetar för bevarandet av detta kulturarv.! Det är den enskilda människan som enbart kan ta ansvaret att lämna över en oförädlad ras framåt i tid!

Köp livdjur med genbanksintyg och anslut till genbanken, det är inte för mycket begärt! 

 

Bjurholmshöna

1 tanke på “Bjurholmshöns -Till Salu”

  1. Intrest av naturliga hönor. Kallt vinter och enkel mat. Jag bor inorra Finland Taivalkoski. Bra Kallt resistans skull vara här.

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.