Bjurholmshöna

Vi håller Bjurholmshöna i Genbank 8917.

Höns är något som måste finnas på en gård. Då vårt motto är att hålla djur av lantras i genbank kollade jag runt bland fjäderfäna och fattade tycke för Bjurholmshöna. Dels för att den var en nyligen funnen ras (2011), låg på andra plats över mest hotade raser, dom är medelstora och har en varierande färg på fjäderdräkten. Det tog över ett år att hitta en besättning av Bjurholmskycklingar till salu. Innan hade jag tagit kontakt med genbanksansvarige Jonas Nordlund och “ställt mig i kö”. Tillgången på hönan är begränsad och många har fått åkt långväga för att hämta sin besättning. I Juni-15 fick jag kontakt med Monica på Gotland som hade kycklingar till salu.

Bjurholmshöna och hur man ansöker för att bli genbank går att läsa mer om på Kackel

Äggen

Dom 6 hönorna vi började med var 8v när vi hämtade dom, när de var runt 6-7 månader började de värpa.

Kylen bestod till största delen av ägg ett tag. Vi har nog inte ätit så många rätter med ägg tidigare som vi har gjort sen hönorna kom :). Vilken skillnad på äggen jämfört med industriägg! Just Bjurholmarna får inte så stora ägg, runt 47-48gr ligger våra oftast på, enstaka har vägt upp mot 54gr.

Den största skillnaden är färg och smak. Sockerkakan blir alldeles gul, se hur äggröran på bilden lyser. Gulan blir så mycket gulare av att hönsen får gå ute och picka grönt gräs, örter och insekter. Äggen smakar också mer ägg och innehåller mer E-vitamin, betakaroten och omega 3-fettsyra än industriägg.

Foder

Vi ger hönsen en blandning utav hel säd (havre, korn, vete) som vi köper ifrån en grannbonde. Från början köpte vi på Granngården men det blev onödigt dyrt. Det behövs inget färdigblandat foder med extra tillsatser när hönsen får gå fritt ute. Under vintertid ger vi torkade nässlor som extra tillskott, skördat på gården sommartid. Rester från hushållet blir det titt som tätt, potatis, ris, frukt & grönsaker etc. Snäckskal ska dom ha tillgång till, innehåller kalk som behövs för att det ska bildas skal runt ägget. Det går också att ta vara på äggskalen som blir i egna hushållet, torka och krossa och ge tillbaka till hönsen. Gruskorn eller småsten hittar dom själva ute i naturen men hålls dom inne och det ges hel säd behöver dom även ha tillgång till grus. Gruskornen fungerar som en kvarn i muskelmagen och maler sönder säden.

Ruvning

Vid 10-11 månaders ålder började hönsen visa ruvlust, det var i mitten på Mars. Det började med att en höna lade sig och de andra tog snart efter. Det blev lite oordning där ett tag, när en höna gick från redet värpte en annan höna där eller så snodde nån annan redet. Vi plockade bort ägg och flyttade hönor och till slut så hade dom sina bestämda platser. Det blev ett bra första kläck på vårkanten med 39 kycklingar. Den första hönan med kycklingar kunde vi hålla lite avskilt så de fick va ifred första tiden men när det blev så många på kort tid hade vi inte plats för att ordna små separata utrymmen åt alla. Det fungerade rätt så bra ändå att ha alla tillsammans, några hönor delade på barnpassning och uppfostran. När småttingarna blev större fick de inte vara med och sitta uppe på pinnarna bredvid de äldre så vi byggde ut hönshuset.

Det bästa kycklingåret var 2016 med 67 kycklingar. Ett sådant år har vi inte fått efter det.

Bjurholmshöna

Här har vi nyligen hämtat hem vår besättning Bjurholmshöna 2015

3 tuppar 4 tuppar och 7 hönor 6 hönor. Kläckta 150521. Här ligger dom och trängs dagen efter flytt till nytt boende, de har inte gjort sig hemmastadda på gården så det känns nog mest tryggt att vara varandra nära.

5 tankar på “Bjurholmshöna”

 1. Rogivande att studera de små liven!
  Höns är skoj att ha. Bor tyvärr lite fel för den sortens husdjur.
  Bin har jag däremot. Nybörjare – köpte två samhällen förra sommaren.
  Spännande sysselsättning det också!

  Svara
 2. Hej Camilla!
  Vad fint du har det och så fina bjurholmstuppar. Nästa tupp lär väl få heta Prins Alexander eller kanske Prins Oskar?? Kanske du kommer att ha fårskinn att sälja också? Vi hörs väl igen, vore roligt att titta in vid tillfälle. Hälsningar /Barbro

  Svara
  • Tack 🙂 Fårskinn lär vi få vänta på då tackorna inte var samarbetsvilliga i höstas 😉

   Svara
 3. Två bra böcker om frisk luft: Prince T. Woods M.D. bok från 1924: ‘’Fresh-Air Poultry Houses’’ och
  J. P. Müller, The Fresh Air Book (about open air living and sleeping and importance of sun on the head, from 1908).
  Man borde efterlysa fler som har gamla lantraser i Sverige, t e x på TV. Folk vet inte at det är något speciellt med dem,
  så de säger inget till någon och de vet inte att Svenska Lanthönsklubben finns och hur glada en del skulle bli.
  Det skulle vara bra ifall många fler fick veta vad det är och hur ovanligt det är med lantraser (heritage breed) och varför.
  Tack för att ni hjälper till med at bevara denna ras.

  Svara
 4. Jättetrevlig sida om intressant ras. Jag har köpt gård på landet och kommer i nära framtid att flytta dit och börja fylla gården med livdjur.

  Jag skulle vara intresserad av just de här rasen som ni har, finns det möjlighet att köpa en mindre besättning från er och så att säga “starta upp med den”?

  Mvh G Norström

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.