2:a ranson vinterfoder

Sådär nu har jag gett bina andra och sista ransonen vinterfoder.
I lördagskväll var det runt 1-2 liter sockerlösning kvar i lådorna när jag kollade, idag var det snustorrt. De små stackarna som drunknat var också bortstädade. Matbordet var rent och klart för påfyllning.
Dom fick ytterligare 10 kg strösocker blandat med 6 lit vatten. Nu har dom totalt fått 20 kg/samhälle, det ska väl vara tillräckligt för att klara sig över vintern hoppas jag.
Innan jag fyllde på nytt foder testade jag att väga igen genom att lyfta ena sidan på kupan. Den här gången vägde sh2: 21kg (13kg 3/9) och sh3: 22kg (14kg 3/9)  Då det inte gick att multiplicera med 2 för att få hela kupans vikt så antecknar jag endast vikten till att få en uppskattning. Jag klarar inte av att lyfta hela kupan dels för att den är alldeles för tung och dels för att jag är för kort så det är endast armarna jag kan ta kraft ifrån. Ska ta hjälp av gubben och snickra ihop nån typ av hävstång, för jag är alldeles för nyfiken och envis så jag ska nog ta reda på vad kupan väger. Jag kan inte vara helt fel ute, skillnaden före och efter första ransonen är 16 kg (42-26 och 44-28) Jag vägde dunken med sockerlösningen idag och den vägde 17 kg.
Snart är vinterfodringen klar och då återstår endast varroabekämpningen som sista moment innan det är dags att lämna kuporna för i år.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.