Experiment!

Ja jag vet att det kan betyda slutet för de små stackarna men nu vill jag testa och se vad som händer.
Det finns 3 svarta utbyggda ramar i samhället och på dom finns ynglet, pollen och nyindragen nektar Jag tog bort drönarramen för en vecka sedan (som suttit i 2-3v som inget hänt med) och satte in en outbyggd mellanvägg istället. Då blev det så här: MPYYHM.
Under veckan som gått har dom inte petat på nån outbyggd mellanvägg, de samlar allt på dessa 3 ramar. Tycker att det för övrigt har ökat något i bistyrka. För en vecka sen såg jag nylagda ägg så drottningen är igång och jag tycker att det borde börja bygga ut nu. Bara för att se vad som händer så provar jag att sätta på en ny låda. Den övre lådan har jag delat av så att ynglet sitter på sina 3 ramar (som också innehåller pollen och nektar) med 1 outbyggd mellanvägg på vardera sida. I den undre lådan som också är avdelad till 5 ramar, spärrade jag ner drottningen som jag förresten hittade på 🙂 Hon fick 4 outbyggda mellanväggar och 1 utbyggd som har mycket honung. Jag har inga utbyggda ramar att ta till så kanske blir det alldeles för mycket jobb för de bin som finns. Drottningen fick iallafall en ram som är utbyggd så hon har något att börja med. Nu har dom 10 ramar att ta hand om igen.
Mitt experiment går ut på att försöka lura bina att drottningen inte har någonstans att lägga ägg och måste fort ge henne det utrymmet. Hoppas det finns tillräckligt med byggbin bara. Samtidigt vill jag få ynglet i den övre lådan utkrypet så jag kan byta ut dom svarta ramarna. Det är inte långt kvar tills jag får mina andra två avläggare så fungerar inte detta så kommer jag att slå ihop det här med något utav dom andra. Kniper mina tummar och hoppas att det händer något positivt med det här.
Innehållet i kupan nu: MPYYM
                                   MMHMM
042

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.