Första kontakten med bina

Fredagen var en händelserik dag!
Jag lät lådan stå som den var igår när jag kom hem. Det surrade på bra efter bilturen så jag tyckte dom kunde få sitta där och lugna ner sig. Lådan stod på en nätbotten så luft måste dom fått trots all silvertejp som täppte till alla springor.
Imorse fick jag bråttom att fixa till bänken, det var varmt i luften tidigt och dom var så tysta att jag trodde dom dött under natten.
När jag flyttade bort kupan från bänken innan arbetet började så hittade jag ett varroakvalster i nedfallet. Liknar en fästing. Jag kapade benen på bänken så den blev 30 cm hög, vi har ju haft den som sittbänk så bräderna i mitten togs bort.  Det var även några myror som hittat kupan så det var väl lika bra att försöka lösa det problemet när jag var igång. Testar metoden med matolja i behållare som man ställer bänkens ben i. Gjorde iordning ett fat med vatten med öar av barkbitar i.
När jag var klar och kupan stod på plats så drog jag bort all tejp, råkade lyfta upp taket så det blev en springa där några bin tog tillfället att dra iväg direkt. Öppnade upp flustret och stod där och väntade, tog några sekunder sen tittade dom ut en efter en. 🙂
Hela dagen har jag gått eller suttit på altan och tjuvkikat på kupan, det har varit full aktivitet. Har sparat ett område med maskrosor inte större än 4 kvm på tomten, dit verkade dom hitta, tidigare har jag bara noterat humlor och andra små flygfän där. Det är ett hav av vitsippor utanför kupan men där hittade jag inte ett enda.
Jag tyckte det såg ut som flera stycken flög in och ut i springan som blev när taket flyttade på sig, så vid 19-tiden när flygaktiviteten slutat så gick jag dit för att kolla om taket inte låg på ordentligt. Kunde inte låta bli att lyfta av taket och kolla in lite 🙂 Rättade till ramarna för dom satt lite på sned. Försökte trycka tätt taket. La en sten uppepå som tyngd.
Det är ett väldigt svagt samhälle med 3-4 ramar bin fördelat på 5 utbyggda ramar, 4 mellanväggar och 1 tom drönarram.
Nu ska jag försöka låta dom vara ifred till på tis-ons, då jag vill göra en kontroll och byta kupa.
Vår katt Ronny blev lite nyfiken.
243

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.